Markéta chce taštičku

REŽIE

Miroslav Janek

SCÉNÁŘ

Miroslav Janek

KAMERA

Miroslav Janek

STŘIH

Tonička Janková

PRODUCENT

Jan Macola

PRODUKCE

Mimesis Film

KOPRODUKCE

MAT Film Resort

Šestnáctiletá Markétka miluje bonbony a bublifuky, které nosí ve své malé tašce. Ráda jezdí po Praze, protože si myslí, že autobusy a tramvaje jsou zábavné. A taky si maluje. Trpí Rettovým syndromem, a tak je její mentální kapacita na úrovni dvouletého dítěte. Markétčina rodina bojuje se svým hrozivým osudem s obdivuhodnou jemností a humorem. Zároveň se však zamýšlejí nad tím, jak dívčina budoucnost ovlivní její nejbližší, včetně její malé sestry.

Markéta měla být jednou z hlavních postav dokumentu “Normální autistický film”, ale záběry s ní se mezi ostatní nehodily. Proto se režisér Miroslav Janek rozhodl věnovat krátký film výhradně jí; jeho každodenní postřehy odhalují život s velmi těžkým mentálním postižením.

FESTIVALY

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary

Miroslav Janek

Miroslav Janek (nar. 1954) natáčel krátké filmy od svých patnácti let. V roce 1979 emigroval do Německa, poté žil v americkém státě Minneapolis, kde pracoval jako střihač a kameraman. V osmdesátých letech spolupracoval na slavné trilogii Qatsi Godfreyho Reggia. Od svého návratu do České republiky v roce 1995 vytvořil desítky dokumentárních filmů. Od roku 1998 působí jako pedagog na katedře dokumentární tvorby FAMU. V roce 2007 dokončil film Občan Havel s využitím materiálu natočeného zesnulým režisérem Pavlem Kouteckým. Jeho manželka Tonička Janková s ním často spolupracuje jako střihačka jeho filmů.